Over ons


Palingrokerij de Groot..

is opgericht in Harderwijk en reeds vele jaren gevestigd aan de Buitenbrinkweg 48 te Ermelo. Alles wat de ware vis liefhebber, of beter gezegd genieter, zich wenst is verkrijgbaar in onze compleet ingerichte winkel. Van verse vis tot warm gebakken vis. Bekijk hier alvast ons assortiment en kom langs bij onze viswinkel aan de Buitenbrinkweg 48 te Ermelo. U kunt bij ons op het (deels) overdekte terras genieten van een heerlijke haring, kibbeling, paling of een lekkerbekje!

Onze historie

Sinds 1850 rookt palingrokerij de Groot op ambachtelijke manier paling. Dit gebeurde in eerste instantie aan de Hierdenseweg in Harderwijk. Daar zat een visbedrijf met daarin een kleine palingrokerij. Nadat de vis daar werd schoongemaakt en gerookt werd het met paard en wagen naar de klanten op de Veluwe gebracht. Het ambacht palingroken werd van generatie op generatie overgegeven (zie foto) en zo groeide Palingrokerij de Groot uit tot een echt familiebedrijf waar vader, zonen en dochter samenwerken!

 

Onze visproducten werden ook lokaal verkocht. Roel de Groot jr. kan zich dit nog goed herinneren: "We huurden een kraam aan de boulevard in Harderwijk. Uiteindelijk werd er besloten om een vishal aan te kopen (zie foto). Deze zat op een prachtige locatie aan de boulevard. Vele inwoners uit Harderwijk, omliggende dorpen en toeristen wisten ons daar te vinden. Het aquarium met levende paling, die voor het onze vishal stond, is velen bijgebleven. In 2005 zijn wij gestopt met het verkopen van vis aan de boulevard in Harderwijk." 

 

In de tussentijd ontstond de rokerij aan de Buitenbrinkweg 48 in Horst. Op die plek wordt  sinds 1983 paling gerookt. Er zat toen der tijd nog geen winkel bij, wel was er een gedeelte waar de paling werd schoongemaakt en gerookt voor de handel en om te verkopen aan de boulevard. De overgebleven paling werd verhandeld en op die manier is de groothandel ontstaan. Het verkopen van de paling en de andere visproducten op onze locatie in Ermelo gebeurt sinds 1989. 

 

In 2005 is de vestiging in Ermelo compleet vernieuwd en daarbij is onze winkel gemoderniseerd. Inmiddels bestaat Palingrokerij de Groot uit een ambachtelijke rokerij, vishal, winkel met terras en een groothandel in vis en visproducten. Er wordt door het complete team met hart en ziel gewerkt om onze klanten van kwalitatief goede, mooie en smaakvolle producten te voorzien. Van Zuid-Limburg tot Groningen en van jaarmarkt tot kermis, overal kunt u onze heerlijke gerookte paling tegenkomen.

In 2022 is er een overdekte zitgedeelte bij de winkel aangebouwd, zodat u onder alle weersomstandigheden kan genieten van onze vis.

Kortom, zeker het bezoeken waard voor de ware paling- en visliefhebber!

 

 

Wij hopen u snel te verwelkom in onze winkel!

Roelof de Groot sr. leert de kneepjes van het vak aan een medewerker in het visbedrijf aan de Hierdenseweg in Harderwijk (1960)

 

Roelof de Groot, paling aan het roken aan de boulevard in Harderwijk (1982)

 

Roelof de Groot sr. poseert vol trots voor de vishal aan de boulevard in Harderwijk (1980)

 

Roelof de Groot jr. op pad om de vis aan de man te brengen, dit wordt venten genoemd (1975)